STARTSEIZOEN 1942-1943

Stichting BC BAVI VILVOORDE door enkele studenten van het Atheneum. De ploeg sluit aan bij de KBBB onder het stamnummer 98. Over deze beginperiode zijn weinig gegevens bewaard in de clubarchieven. De clubkleuren worden: oranje shirts / blauwe broek 

DE PIONIERSPERIODE VAN 1950 TOT 1964

Tijdens deze periode is BAVI een typische liftploeg die geregeld naar eerste nationale klimt om enkele tijd later weer te zakken naar tweede. Door het feit dat basketbal in deze periode nog op een puur amateuristische basis wordt beoefend, kan BAVI het waarmaken om met een ploeg die bijna voor 100 % uit Vilvoordenaars bestaat, zijn positie in de bovenste regionen van het nationale basket te consolideren. Uit deze tijd stammen legendarische figuren als Jany Balduzzi, Roland Mox, Roger Nobels, Pie Van Haezendonck en zovele anderen. De wedstrijden werden in weer en wind gespeeld op het hellend terrein van de Vilvoordse Grote Markt en nadien op het plein op de Rooseveltlaan.

DE HEROÏSCHE PERIODE IN "DEN BAVI" VAN 1964 TOT 1967

Vanaf 1964 verlaat ook het basketbal stilaan de wegen van het amateurisme en BAVI volgt schoorvoetend deze trend. Vanaf de zomer van 1964 speelt BAVI in "zaal" (Het Sportcentrum in Vilvoorde), BAVI begint ook buiten de stadsgrenzen naar talent te speuren en koopt bij Royal IV Biebel Christian en Bernier André, een beetje later wordt ene John Ware als eerste buitenlandse versterking ingehaald. Ondertussen had een nieuwe generatie Vilvoordenaars zich bij de eerste ploeg gemeld waaronder Rony Kuyl, Jos Herman en Jean Caliber de bekendste waren.

DE GLORIEPERIODE VAN 1968 TOT 1975

In 1968 verhuist BAVI naar de gloednieuwe sporthal op het Slachthuisplein en zegt het zijn imago van eeuwige liftploeg vaarwel. Door de inbreng van steeds talentrijkere buitenlanders en door versterking van de Belgische kern (Sterckendries André, Bourguignon Jan) groeit BAVI uit tot een der vooraanstaande ploegen van eerste nationale. In 1975 eindigt BAVI 3de in eerste klasse, een absoluut hoogtepunt voor het Vilvoords basket.

MOEILIJKE TIJDEN VOOR BAVI 1976-1978

Het seizoen nadien zakt BAVI echter naar tweede na verkoop van enkele basisspelers uit financiële noodzaak. Na een duister seizoen in tweede is BAVI tijdens het seizoen 1977-78 zelfs niet meer in staat een seniorenploeg op te stellen. De KBBB verwijst BAVI als sanctie naar vierde provinciale.

HEROPBOUW START IN 1978

Tijdens de maand mei 1978 wordt de club dan overgenomen door de supportersclub BAVIANEN. Als absoluut prioritaire doelstelling van de fusie wordt het heroveren van een plaats in eerste nationale duidelijk in de overeenkomst neergeschreven. De weg terug vangt aan:

* seizoen 78-79 : promotie naar 1ste provinciale

* seizoen 80-81 : promotie naar 4de nationale

* seizoen 81-82 : promotie naar 3de nationale

* seizoen 84-85 : promotie naar 2de nationale

1985 - 1995 : 10 JAAR IN TWEEDE NATIONALE

Ieder jaar levert het bestuur zware inspanningen om een ploeg op poten te zetten die het potentieel zou moeten hebben om de promotie naar eerste nationale af te dwingen. 11 seizoenen na mekaar blijken deze pogingen vruchteloos.

Ook in 2de nationale is op dat moment echter basket van de bovenste plank te zien en de club slaagt er in het grootste deel van het supporterslegioen de weg naar de sporthal te doen terugvinden. 

1995-1996: BAVI KAMPIOEN IN 2DE NATIONALE EN EINDELIJK NAAR EERSTE NATIONALE

Na een ronduit schitterend seizoen stoot BAVI als kampioen van tweede klasse door naar eerste nationale. De inbreng van de stevige USA-speler Ray Wingard is niet vreemd aan de goede gang van zaken. Sinds november werden alle thuiswedstrijden voor een volle zaal gespeeld.

1996-1997: BAVI SPEELT IN 1STE NATIONALE

BAVI start met dezelfde kern van Belgische spelers als in tweede nationale. De club speelt vanaf nu onder de naam FRUISS-VILVOORDE. Als Amerikaans duo wordt gekozen voor Ray Wingard en de talentrijke Joe Spinks. Ondanks degelijke prestaties kan BAVI de degradatie naar tweede nationale niet vermijden. De club wil echter onmiddellijk terug naar eerste klasse.

1997-1998: BAVI KAMPIOEN IN 2DE NATIONALE

BAVI herstelt zich onmiddellijk van de degradatie en herovert zijn plaats in eerste nationale: het speelt kampioen in tweede met een recordvoorsprong op Ieper en Standard.

1998-1999: BAVI KENT EEN MOEILIJK SEIZOEN

ORANGE wordt hoofdsponsor wat BAVI toelaat de ploeg op papier gevoelig te versterken: naast het Amerikaanse duo Andy Roberston - Maurice Blanding, worden twee Euro's opgesteld (Reda Bentebra - JD Sanders). BAVI kent desondanks een uiterst moeilijk competitiebegin en haalt na twee wedstrijden Louis Casteels binnen. De zoektocht naar een degelijke tweede Amerikaanse speler naast Andy Robertson verloopt weinig succesvol met opeenvolgende wissels tot gevolg. Na de komst van Bryon Ruffner verloopt de tweede competitiehelft heel wat beter : BAVI komt uit een verloren positie terug en haalt Houthalen bij. Via een negatief saldo t.o.v. de Limburgse ploeg wordt Bavi toch verwezen naar tweede klasse. De zaak Okapi Aalst zet veel kwaad bloed.

1999-2000: ONTGOOCHELING NA DEGRADATIE

De ontgoocheling om de degradatie is enorm. Vele sponsors haken af en BAVI vindt geen hoofdsponsor. De club moet de competitie dan ook starten met een fel uitgedunde spelerskern waar, als gevolg van strikte budgettaire beperkingen, totaal geen balans aanwezig is. Desondanks wordt het behoud vrij gemakkelijk gerealiseerd.

2000-2001: OPNIEUW MET AMBITIE AAN DE SLAG

BAVI wordt gesponsord door EUROLINES/CARS DE BOECK en is hierdoor in staat opnieuw aan een terugkeer naar eerste nationale te werken.

2001-2002: BAVI OPNIEUW NAAR EERSTE NATIONALE

Na zenuwslopende play offs herovert BAVI opnieuw een plaatsje bij de elite. Een reorganisatie binnen de bestuurstructuren laat een frisse wind waaien zodat op een recordtijd kan worden voldaan aan de licentievoorwaarden. Een nieuw hoofdstuk in het bestaan van de club kan worden aangesneden.

2002-2003: BAVI TERUG IN DE HOOGSTE AFDELING

Na te zijn versterkt met Darren Fenn (USA) en Mekeli Wesley (USA) en verschillende ervaren eerste klasse spelers zoals Benoît Rasquin en David Kalut, beschikt EUROLINES Vilvoorde over een relatief sterk geheel. Ondanks de voorspellingen dat BAVI een vogel voor de kat ging worden, sluiten we de competitie af op een fraaie 8ste plaats.

2003-2004: BAVI PROBEERT ZICH TE STABILISEREN IN EERSTE NATIONALE

Darren Fenn vertrekt in het begin van het seizoen naar een Russische topploeg. Schitterend seizoen van Mekeli Wesley die Belgisch topscoorder werd. BAVI eindigt op de achtste plaats en laat zowel Leuven als het financieel geplaagde Wevelgem achter zich.

2004-2005: GOED BEGONNEN IS NIET ALTIJD HALF GEWONNEN!

Voor het derde jaar in eerste wilde men absoluut beter doen en ambieerde men een plaats in de middenmoot. Voor nieuwjaar werden er enkele knalverrichtingen ten beste gegeven met onder andere een schitterende zege tegen titelkandidaat Mons, maar toen de machine begon te haperen onder andere door enkele kwetsuren van basisspelers, werd de coach Tom Johnson van de ene dag op de andere aan de deur gezet. Het behoud werd nipt gerealiseerd.

2005-2006: DE TELOORGANG

Het jaar van het tweede failliet in de Bavi-geschiedenis werd ingezet met een reeks miskopen: de Amerikaan Marc Bortz bleek helemaal niet de prima jonge center te zijn die voorspeld werd. Daarenboven bleek hij gekwetst zodat hij meer naast dan op het veld stond. Aangezien hij reeds een jaarcontract had getekend bleek het aartsmoeilijk om dit op wettelijke basis te verbreken zonder met een immense schadevergoeding geconfronteerd te worden. Daarnaast was er het geval Petrovic, een talentrijke Kroaat die alle voorbereidingswedstrijden meespeelde maar uiteindelijk niet door zijn club werd vrijgegeven. En ten slotte waren er enkele Kroatische spelverdelers die keer op keer teleurstelden en uiteindelijk werden vervangen door de Zweed Chuk die, op enkele uitschieters na, evenmin kon overtuigen. Tot begin februari behaalde Bavi slechts twee overwinningen. Dit was tevens het moment waarop het bestuur in een mededeling de catastrofale financiële toestand bekend maakte, waardoor de spelers niet meer uitbetaald konden worden.

De leegloop begon en de jonge spelers, die sinds het vorige seizoen regelmatig werden ingezet in de eerste ploeg en aardig presteerden kregen steeds meer spelgelegenheid. Naarmate de leegloop verderging werden ook andere jongeren uit Bavi 2 voor de leeuwen gegooid. In die omstandigheden mocht het als een mirakel gelden dat er thuis tegen Brussels nog eens werd gewonnen! Bedoeling van het bestuur was nu om de competitie uit te spelen en dan in derde nationale een doorstart te maken, maar toen er voor de uitwedstrijd op Luik nog slechts vijf valide (jonge) spelers konden aantreden besloot men om niet meer verder te gaan. BAVI gaf algemeen forfait, trok zich terug uit de competitie en ging in vereffening.

2006-2011: EEN NIEUW BEGIN MET PROMOTIES OP RIJ

*2006-2007 : Bavi werd heropgestart onder een nieuw stamnummer door een nieuw bestuur onder impuls van Jean Wyns, de nieuwe voorzitter. De jeugdwerking wordt gered en men treedt ook meteen aan met een provinciale seniorsploeg die onmiddellijk de titel in 3de provinciale binnen haalt.

*2007-2008 : seizoen wordt succesvol afgesloten met een 2de opeenvolgende promotie naar 1ste provinciale.

*2008-2009 : Uitstekende sportieve prestaties. Na een spannende tweestrijd met de eeuwige rivalen uit Aarschot speelt Bavi kampioen in eerste provinciale onder leiding van Ludo Faes. Ook de jeugdploegen rijven de ene prijs na de andere binnen.

*2009-2010 : Bavi opnieuw in landelijke reeksen.  Na een derde opeenvolgende promotie vervoegt Bavi opnieuw de landelijke reeksen. Na een schitterend seizoen konden de oranjen na een spannende tweestrijd met Falco Gent de  4de opeenvolgende titel binnenrijven. Bavi stootte dus onmiddellijk door naar eerste landelijke.

In het kader van het jeugdbeleidsplan start de club met een tweede seniorenploeg op. Deze ploeg heeft als enige doelstelling het doorstromen van eigen jeugdspelers naar Bavi 1 te vergemakkelijken. Bavi 2 behaalde de titel in 3de provinciale.

Op bestuursvlak zijn ingrijpende wijzigingen te noteren. Na een aantal diepgaande meningsverschillen binnen de Raad van Bestuur wordt Jan Eyndels de nieuwe voorzitter in opvolging van Jean Wyns die zijn driejarig mandaat niet wenste te verlengen.

2010-2011: BAVI START MET AMBITIES IN EERSTE LANDELIJKE

Bavi wil minstens zonder problemen het behoud in de onbekende eerste landelijke reeks verzekeren. De ploeg presteert veel beter dan verwacht. Na afloop van de competitie promoveren kampioen BBC Willebroek en de tweede gerangschikte Turuka rechtstreeks naar 3de nationale. Bavi eindigt derde wat recht geeft op een testmatch tegen Edingen. Na een parodie van een arbitrage verliest Bavi deze testmatch. Omdat er toch nog een extra plaatsje vrijkomt mag Bavi in extremis toch nog promoveren naar derde nationale.

Met deze 5de opeenvolgende promotie zorgen de Vilvoordenaars waarschijnlijk voor een unieke prestatie in de Belgische basketbalwereld.

2011-2012: BAVI TERUG IN DE NATIONALE REEKSEN

Amper 5 jaar nadat de club terug op het allerlaagste niveau moest herbeginnen, zijn de oranjen terug in nationale reeksen. Dit debuut in de nationale reeksen wordt en meevaller: Bavi eindigt op de 8ste plaats en kwam nooit echt in degradatiemoeilijkheden. Bavi 2 eindigde op een derde plaats wat in feite betekende dat ze net de promotie naar tweede landelijke misliepen. Er kwam echter een plaatsje vrij en om de jongeren de kans te geven snel bij te leren koos het bestuur ervoor om deze onverwachte promotiekans te grijpen. Op het einde van het seizoen stopt de jarenlange samenwerking tussen Bavi en coach Ludo Faes.

2012-2013: BAVI SPEELT IN 3DE NATIONALE

Bavi eindigt na een al bij al goed seizoen op een mooie 5de plaats.

2013-2014: BAVI MAG NAAR 2DE NATIONALE

Onder leiding van een nieuwe coach (Yvan De Vreught) kaapt Bavi een uitstekende 3de plaats weg. Omdat een aantal ploegen de activiteiten stopzetten, mag Bavi toch promoveren naar 2de nationale. Bavi staat m.a.w. nog slechts één afdeling lager als waar de club stond bij het faillissement in 2006.

2014-2015: TE LICHT VOOR 2DE KLASSE

Bavi neemt een aantal jonge klassespelers van Leuven Bears over met een tweede licentie. Omdat ook de meeste eigen spelers vrij jong zijn en absoluut onervaren in tweede klasse, heeft Bavi het zeer moeilijk om een match te winnen. Het is dan ook evident dat de oranjen via de voorlaatste plaats in het klassement terugzakken naar Top Division 2.

2015-2016: EEN KWAKKELSEIZOEN IN TDM 2 (3DE NAT)

Bavi verteert de degradatie niet echt goed en speelt een kleurloos seizoen. Coach Yvan Devreught krijgt de motor niet aan het draaien en houdt het in februari 2016 voor bekeken. Assistent – coach Joris Swillen neemt over. Bavi eindigt op een 8ste plaats. 

2016-2017: EEN ZWAKKE SEIZOENSTART

Onder leiding van Joris Swillen verloopt het aanvankelijk niet zo vlot zodat Bavi gevaarlijk afglijdt in de rangschikking en op een bepaald moment zelfs op een degradatieplaats terecht komt. Joris krijgt de ploeg uiteindelijk wel op gang en Bavi kent een zorgeloos seizoeneinde. Plaats in de eindrangschikking: 9.

2017-2018: EEN TURBOSTART GEVOLGD DOOR EEN DRAMATISCHE REEKS NEDERLAGEN

Bavi begint als een pletwals aan de competitie. Dit concretiseert zich o.a. in uitoverwinningen bij de uitgesproken titelkandidaten Oostkamp en Sijsele. Net voor halfweg staat Bavi zelfs even op de eerste plaats. Driewerf helaas : vanaf december valt de ploeg als een pudding in mekaar. Bavi kan nog amper winnen en de ene na de andere thuismatch gaat verloren. Bavi glijdt gevaarlijk af in de rangschikking. Finaal eindigen de oranjen op een 7de plaats

2018-2019 : BAVI KAN MET VEEL MOEITE IN 3DE NATIONALE BLIJVEN

Bavi probeert alles om het troosteloze seizoen 2017/2018 naar de vergeethoek te spelen. De kern wordt uitgebreid met Ahanda Noah (ex-Geraardsbergen) en Leon Nziye (RPC Anderlecht). Ly Hamady werd de nieuwe trainer/coach. De resultaten bleven echter vrij mager. Het werd pas helemaal problematisch toen verschillende basisspelers om allerhande redenen uitvielen: Ahanda Noah vertrok met de noorderzon naar Frankrijk, Lars Maesfrancx en Leon Nziye vielen beiden definitief uit met een afgescheurde achillespees en Dylan Delobbe ging in staking. De spelerskern werd zo wel erg dunbevolkt zodat het absoluut noodzakelijk was om in extremis Adam Hall (ex-Brussels) aan te trekken.

Met zeer veel moeite kon Bavi tenslotte zeer nipt het behoud veilig stellen al was daarvoor wel het berekenen van de scoringscoëfficiënt nodig om Aarschot en Belleflamme te veroordelen tot degradatie.

2019-2020 : WISKUNDIGE FORMULE REDT BAVI

Bavi besloot om verder te werken met Filip Wintein als trainer/coach. De positieve kentering die hij vorig seizoen teweegbracht als vervanger van coach Ly Hamady waren doorslaggevende argumenten in deze keuze.

De club hoopt beter te doen dan vorig seizoen. Om deze doelstelling te verwezenlijken trok de club Tom Jacobs (GSG Aarschot), Ngandja Bonsenge (Anderlecht) en Riahi Jad (Morlanwelz) aan. Deze spelers moesten Kevin Vanderperre, Lars Maesfrancx, Leon Nziye en Dylan Delobbe doen vergeten.Waar iedereen dacht dat het niet slechter kon dan in het vorige seizoen, bleek algauw dat 2019/2020 een sportieve nachtmerrie werd voor Bavi. Tot einde november konden de oranjen welgeteld 1 match winnen en de ene monsternederlaag volgde op de andere. Bavi besloot dan van coach te wisselen : Filip Wintein werd vervangen door Xavier Hoornaert en even voordien was Jonathan Balanga als extra speler binnengehaald. Xavier slaagde erin om een paar cruciale overwinningen te behalen. Dit liet Bavi toe stilaan de achterstand in de rangschikking op rechtstreekse degradatieconcurrent US Lambusart weg te cijferen.En dan was het plots gedaan: het Coronavirus sloeg onverbiddellijk toe en de competitie werd stilgelegd. Om de degradanten te bepalen kwam er een wiskundige formule aan te pas en daar uit bleek dat Bavi (40 punten) Lambusart 0,84 punten achter zich liet. Van een close call gesproken!

2021 - 2022 : BAVI MIST NET DE PROMOTIE

Bavi zet verder in op de doorstroming van de eigen jeugdspelers : van de 12 spelers die behoren tot de kern van de eerste ploeg zijn er niet minder dan 10 spelers die minstens een deel van hun jeugdopleiding bij Bavi gekregen hebben. Om de reboundkracht en de aanvallende impulsen onder de borden wat te versterken werd Ahanda Noah Anaël terug aangetrokken.

Bavi speelt een van de beste campagnes in vele jaren. Onder leiding van het dynamische duo Xavier Hoornaert/Gert Devleeschouwer wordt spetterend basketbal geserveerd dat de supporters best kunnen smaken.
Logischerwijs vinden zij de weg naar de sporthal terug. Als vanouds biedt Bavi sfeervolle en spannende zondagnamiddagen aan.
Ondanks het feit dat Bavi op het ganse seizoen amper 3 nederlagen lijdt, worden wij toch voorafgegaan door Antwerp Giants dat slechts twee keer in het zand moet bijten.
Resultaat : Bavi eindigt op een mooie tweede plaats maar valt dus net buiten de promotieplaatsen.

2022 – 2023 : BAVI GAAT VAN START IN EEN GRONDIG VERNIEUWDE SPORTHAL

Door de grootschalige vernieuwingswerken was onze thuishaven onbeschikbaar tijdens de maanden mei, juni en augustus. Dit betekende dat wij tijdens de voorbereidingsperiode in de maand augustus geen enkele keer konden trainen of spelen in onze zaal.

Gelukkig werd de deadline voor oplevering gerespecteerd zodat wij er vanaf september opnieuw vol tegenaan konden gaan. Sterkhouders Anaël Ahanda (naar Royal IV) en Sean Poudet (naar Kortrijk) vertrokken. Zij werden vervangen door Thomas Creppy en tevens werd voor een forse injectie vanuit de jeugd gezorgd met Evert Van Eyck, Seppe Vangindertael, Thibaut Tshienda en Saliou Seye.

Bavi eindigt op de 3 de plaats na kampioen Falco Gent en het verrassende CS Nivelles. De
prestaties in de thuiswedstrijden zijn best OK maar op verplaatsingen zorgen een paar zwakke
prestaties voor een aantal vermijdbare nederlagen.
Het bestuur beslist om niet verder te gaan met coach Danny Wouters.

2023 – 2024 : BAVI MOET 8 VAN DE 10 SPELERS VERVANGEN
Door een veelheid van oorzaken vertrekken er 8 van de 10 spelers van Bavi 1. Alleen Vince Lammens en Thomas Creppy blijven over van de spelerskern van het seizoen 2022/2023.
Het wordt dus een moeilijke en zware taak om een competitief geheel samen te stellen voor het seizoen 2023/2024.
Bavi laat met Victor Cuyvers, Lars Van Den Broeck en Niels Vervoort 3 spelers doorstromen uit de jeugd. Via soms moeilijke onderhandelingen kan Bavi toch nog 6 nieuwe spelers aantrekken : van Kangoeroes wordt het trio Junior Bonsegne, Citona JeanMichel en Tshimanga Godwin overgenomen. Verder vervoegen Toly Kazakis (BBC Willebroek), Thorsten Cobbaut (Merelbeke Hawks) en Lait Fayçal (Royal IV) de Bavi-gelederen. Ook de coach is nieuw: Maxim Deweerdt komt aan het sportieve roer!
Vermits de ploeg quasi totaal nieuw is, zal de voorbereiding op de competitie een belangrijke factor worden.